Ymerbullar

Blogg mumsmums :Elins mat- & bakblogg, Ymerbullar

Goda små bullar som är lätta att göra {#}

  • Ymerbullar - 24 st
  • 6 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 25 g jäst
  • 1 msk socker
  • ½ tsk salt
  • 2 dl kall mjölk
  • Fyllning:
  • 75 g smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Pensling:
  • 1 uppvispat ägg
  • Garnering:
  • Glasyr av florsocker och vatten

  • Häll mjölet i en bunke.
  • Finfördela smöret i mjölet och tillsätt sedan jästen utrörd i den kalla mjölken, socker och salt.
  • Arbeta samman degen och låt den vila övertäckt i 30 min.
  • Rör samman ingredienserna till fyllningen.
  • Ta upp degen på mjölat bakbord.
  • Kavla ut den till en rektangulär platta, ca 1 cm tjock.
  • Sporra ut fyrkanter i degen, ca 24 st.
  • Lägg en klick fyllning i mitten av varje fyrkant.
  • Vik hörnen över fyllningen och tryck till lätt.
  • Lägg bullarna i pappersformar.
  • Låt jäsa övertäckta minst en timme så att de blir lätta och porösa.
  • Pensla med ägg och grädda i 250 grader, mitt i ugnen i ca 5 min.
  • Låt bullarna kallna på galler under bakduk.
  • Blanda en glasyr av florsocker och vatten och ringla på bullarna.

lördag 18 augusti 2012 21:00 , i Bak, Bullar


Hallontosca

Blogg mumsmums :Elins mat- & bakblogg, Hallontosca

Dessa gjorde jag till farmor i hennes senaste leverans, goda rutor med hallon i och tosca ovanpå {#}

  • Hallontosca
  • 100 g smör eller margarin
  • 2 msk mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 100 g hallon (frysta eller färska)
  • Tosca:
  • 75 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk
  • 75 g mandelspån

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper.
  • Börja med botten.
  • Smält smöret och tillsätt mjölken, låt blandningen svalna.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta och smörblandningen växelvis i smeten.
  • Häll smeten i långpannan och strö över hallonen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min. Känn med sticka att kakan är klar.
  • Blanda ingredienserna till toscan i en kastrull.
  • Värm blandningen under omrörning tills den tjocknat.
  • Bred toscan över den gräddade kakan.
  • Ställ in kakan i ugnen igen och fortsätt grädda kakan mitt i ugnen tills toscan fått fin färg.
  • Låt kakan kallna och skär den i rutor.

tisdag 07 augusti 2012 21:25 , i Bak, Rutor


Drottningtårta

Blogg mumsmums :Elins mat- & bakblogg, Drottningtårta

Den här tårtan kombinerade jag ihop till mammas födelsedag i år. Det blir fina bitar när man skär i den, för fyllningarna är så fasta att de inte smetar ut sig något {#}

  • Drottningtårta
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl 
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning 1: Blåbärsmousse
  • 200 g blåbär, färska eller frysta, tinade och avtorkade
  • 1 dl florsocker
  • 3 gelantinblad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl vispgrädde
  • Fyllning 2: Hallonmousse
  • 200 g hallon, färska eller frysta, tinade och avtorkade
  • 1 dl florsocker
  • 3 gelantinblad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 dl vispgrädde
  • Garnering:
  • ca 4-5 dl vispgrädde
  • Drottningssylt efter smak
  • Hallon
  • Blåbär

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Smörj och mjöla en rund form med en diameter på ca 26 cm.
  • Blanda ihop båda mjölsorterna och bakpulvret i en bunke.
  • Vispa ägg och socker pösigt i en annan.
  • Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
  • Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
  • Stjälp upp tårtbotten på galler och låt svalna under formen.
  • Gör i ordning mousserna, var för sig, följande beskrivning gäller för båda.
  • Lägg gelantinbladen att svälla i vatten ca 5 min.
  • Mixa sönder blåbären/hallonen och blanda med florsockret.
  • Krama ur vattnet ur gelantinbladen och låt de smälta i citronsaften i en kastrull på svag värme.
  • Häll ner gelantinblandningen i en fin stråle ner i blåbärsmixen under omrörning.
  • Vispa grädden och vänd ner den sist i blåbärsmixen/hallonmixen.
  • Låt den stå kallt ett tag.
  • Dela botten i tre delar.
  • Fördela blåbärsmoussen på första botten.
  • Lägg på den andra och fördela hallonmoussen på den.
  • Lägg på den sista.
  • Vispa grädden och blanda den med drottningsylt.
  • Bred eller spritsa på tårtan.
  • Dekorera med hallon och blåbär.

onsdag 09 maj 2012 08:05 , i Bak, Tårtor & dylikt


Choklad- & hallontårta

Blogg mumsmums :Elins mat- & bakblogg, Choklad- & hallontårta

Den här tårtan gjorde jag till min födelsedag i augusti förra året{#}

  • Choklad- & hallontårta
  • 4 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl 
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Fyllning 1:
  • 2-4 port färdigköpt chokladmousse
  • Fyllning 2:
  • Hallonsylt
  • Chokladmörkräm:
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula
  • 1½ dl florsocker
  • 75 g margarin (rumsvarmt)
  • Garnering:
  • ca 500 g  marsipan + lite färgad
  • Mörk choklad

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda de båda mjölsorterna och bakpulvret i en bunke.
  • Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke.
  • Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten.
  • Häll smeten i en smord och mjölad form med en diameter på ca 26 cm.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min.
  • Vänd upp tårtbottnen på galler och låt svalna under formen. Dela den sedan i tre delar.
  • Vispa ihop chokladmoussen enligt anvisningarna på förpackningen och låt den stå kallt ett tag.
  • Bred chokladmoussen på den första bottnen.
  • Lägg på den andra och bred på önskad mängd hallonsylt på den.
  • Lägg på den sista.
  • Blanda ihop ingredienserna till chokladsmörkrämen och bred den runt på hela tårtan.
  • Kavla ut marsipanen mellan plastfolie till en rundel som täcker hela tårtan.
  • Lägg den försiktig på tårtan och skär bort eventuellt överflöd.
  • Gör blad av grön marsipan och ett hallon av röd.
  • Smält chokladen och häll den förslagsvis i en strut gjord av smörpapper.
  • Spritsa ut chokladen på tårtan och garnera med blad och hallon.

tisdag 08 maj 2012 16:13 , i Bak, Tårtor & dylikt


Kardemummaskorpor

Blogg mumsmums :Elins mat- & bakblogg, Kardemummaskorpor

Mera skorpor! Små skorpor med smak av kardemumma, jättegoda till en kopp te {#}

  • Kardemumma skorpor - ca 100 - 120 st
  • 7 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 dl socker
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 150 g smör el. margarin
  • 1 ägg
  • 1 1/4 dl mjölk

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Finfödela smöret i mjölblandningen med fingrarna.
  • Vispa samman ägg och mjölk och blanda i.
  • Trilla tumtjocka längder av degen och skär dem i 2 cm tjocka bitar.
  • Lägg bitarna med snittytan uppåt på smorda plåtar.
  • Grädda dem tills de har fått fin färg.
  • Rosta och torka skorporna sedan i 75 - 100 graders ugnsvärme på en plåt och med luckan lite på skarv tills de känns torra och lätta.

måndag 07 maj 2012 12:40 , i Bak, Skorpor


|

öppna
stäng

Du måste vara ansluten för att skriva ett meddelande till mumsmums

Du måste vara ansluten för att lägga till mumsmums till dina vänner

 
Skapa en blogg